Soluciones de cuantificación de residuos para limitar el estrés ambiental
The WASTELESS project will develop and test a set of innovative tools and methodologies for measuring and monitoring food losses and food waste. It will follow a bottom-up approach: starting with the definition of a harmonised methodological framework and a set of standards for testing activities, assessing the implementation of the tools and the quality and integrability of data produced in other frameworks and finally recommending sustainable policies and business strategies to lay the foundation for a harmonised framework at EU level.
In addition to measurement and monitoring tools, WASTELESS will carry out research activities on innovative processes and flows to valorise unavoidable FLW. With the ambition to make existing FLW quantification solutions and those of WASTELESS usable by all food actors, a decision support toolbox will be developed so that any stakeholder can access the most appropriate methodology, digital tools and solutions for FLW valorisation, all aggregated with the environmental and socio-economic impact associated with the implementation of the solutions. This will enable the replication of data collection centres across Europe, feeding the model developed by the JRC with robust, reliable and comparable FLW data.
1) Desarrollar y probar una combinación de herramientas y metodologías innovadoras para la medición y el seguimiento de la pérdida y el desperdicio de alimentos (FLW), generando datos sólidos de FLW sobre cadenas de suministro de alimentos (FSC) críticas y poco conocidas.
2) Recomendar un marco metodológico armonizado para la cuantificación de FLW, y
3) Desarrollar una caja de herramientas sistémica de apoyo a la toma de decisiones dirigida a todas las partes interesadas de la cadena de valor alimentaria que permita la duplicación de puntos de recogida WASTELESS en todos los territorios de la EU y diferentes productos alimenticios.
Ctic Cita lidera la Demostración de herramientas de medición innovadoras en determinados sistemas alimentarios; tarea dentro de la cual desarrollará 3 casos prácticos: industrias alimentarias (verduras en conserva y transformadas – GVTARRA), hogares y cadena de suministro de pollo (UVESA).
ENERO 2023 – DICIEMBRE 2025